Aktuelnosti

Zagreb pokreće školu nepušenja

Posted at 19 Februara, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

quitsmokingGrad Zagreb je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” odlučilo pokrenuti besplatnu školu nepušenja.

– Metoda se zasniva na primjeni psihoterapijskog – edukativnog modela odvikavanja od pušenja, a građani koji se na tretman odluče od štetne navike će se odvikavati u grupama od 15-ak ljudi – objasnila je dr. Mirjana Orban, psihijatrica Službe za prevenciju ovisnosti ZJZ-a.

Svaki će mjesec priliku za prestanak pušenja dobiti nova grupa građana.

– Odvikavanje traje šest mjeseci, a polaznici obvezu stalnog dolaženja imaju samo prvi tjedan, dok se kasnije grupa sastaje jednom mjesečno – objasnila je dr. Orban. Osim psihološke pomoći polaznici škole dobit će i savjete o prehrani i rekreaciji, ali i preporuku za lijekove koji pomažu u odvikavanju.

– Riječ je o blokatorima nikotinskih receptora u mozgu koji sprečavaju osjećaj ugode nakon cigarete – objasnila je dr. Orban.

(Vecernji.hr)

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.