Aktuelnosti

Nepušači su pametniji

Posted at 8 Marta, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

iqcubeDr. Mark Weiser i njegove kolege iz izraelskog medicinskog centra Sheba otkrili su da mladići koji puše kutiju cigareta na dan imaju u prosjeku za 7.5 bodova niži IQ od nepušača. Rezultati njihova istraživanja objavljeni su u američkom medicinskom časopisu “Addiction”.

Kako bi bolje razumjeli povezanosti pušenja i koeficijenta inteligencije, znanstvenici su ispitivanju podvrgli 20 hiljada izraelskih vojnika. U skupini nije bilo ljudi s psihičkim bolestima jer takvima služenje u izraelskoj vojsci nije dopušteno.

Među ispitanicima bilo je 68 posto nepušača, 28 posto pušača i četiri posto bivših pušača.

Ustanovljeno je da su pušači imali znatno niži IQ od nepušača, čak i kada su iz ispitivanja isključeni faktori socioekonomskog statusa i prethodnog formalnog obrazovanja.

Prosječan IQ nepušača bio je 101, a pušača 94. Koeficijent je polako padao s količinom popušenih cigareta, pa je tako bio 98 u onih koji puše do pet cigareta na dan, a 90 u onih koji popuše kutiju i više.

U istraživanju je sudjelovalo i 70 parova braće od kojih je jedan bio pušač, a drugi ne. I u tim je slučajevima utvrđeno da brat nepušač ima veći IQ od pušača.

Izraelski su naučnici na osnovu tih rezultata zaključili da je vjerojatnije da će osobe s nižim koeficijentom inteligencije prije posegnuti za cigaretom nego da pušenje ljude čini glupljima.

(business.hr)

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.