Aktuelnosti

Cigarete sadrže tragove svinjske krvi?

Posted at 9 Aprila, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

parts_of_cigaretteCigarete bi mogle sadržavati tragove svinjske krvi, objavili su holandski naučnici nakon što su proveli opsežno istraživanje. Naime, oni su identificirali 185 proizvoda, među kojima su otkrili da se hemoglobin svinja koristi i za filtere u cigaretama.

Naučnici su upozorili na to da se time vrijeđaju i muslimani i Jevreji koji ne konzumiraju svinjetinu.

“Mislim da je veoma uvredljivo to što ljudi i ne znaju da se u filterima cigareta nalaze tragovi krvi svinje“, kazao je naučnik Simon Shapman sa Univerziteta u Sydneyu, dodajući kako će zajednice muslimana i Jevreja ovo otkriće shvatiti veoma ozbiljno, ali isto tako i vegetarijanci.

Chapman je izrazio zabrinutost i zbog toga što fabrike duhana nikada ne žele otkriti koje sastojke koriste pri spravljanju cigareta, već kažu kako je to poslovna tajna.

Naime, holandski naučnici otkrili su da se svinjski hemoglobin, protein koji se nalazi u krvi, koristi za spravljanje filtera jer je mnogo efektniji u zadržavanju štetnih hemikalija koje bi u suprotnom otišle direktno u pluća pušača.

Chapman tvrdi kako bi fabrike duhana morale objaviti koje hemikalije koriste.

“Ukoliko si musliman ili Jevrej i pri tome konzumiraš cigarete, naravno da bi želio znati da li je istina to da se u cigaretama nalaze tragovi svinjske krvi“, kazao je Chapman dodajući kako su neke fabrike duhana u Grčkoj priznale kako u spravljanju filtera koriste svinjeći hemoglobin.

(www.sarajevo-x.com)

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.