Aktuelnosti

Prva godina Bolnice bez duhanskog dima

Posted at 13 Aprila, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

obsweb2Opća bolnica „Prim dr Abdulah Nakaš“ je već godinu dana bolnica bez duhanskog dima. 7. aprila 2009. godine je započet projekat „Bolnica bez duhanskog dima“, a već u junu 2009. je postala članica Evropske mreže bolnica bez duhanskog dim.

Projekat ima cilj da obezbijedi zaposlenima, pacijentima i posjetiocima bolnice prostor oslobođen duhanskog dima, pomogne pušačima u odvikavanju i da bude primjer u borbi protiv pušenja.

Ovaj proces ne obuhvata isključivo zabranu pušenja, već prije svega edukaciju kako pomoći pušačima u procesu prestanka pušenja, kako uposlenika tako i pacijenata. Bolnica ima sljedeće odgovornosti: da obezbijedi liječenje, prevenciju, istraživanje i obuku kao i politiku kontrole pušenja.

Ovo je svakako dugoročan proces u kojem učestvuje više institucija i organizacija, a sve u cilju borbe protiv pušenja. U ovom procesu su učestvovali Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje, Kanadsko udruženje javnog zdravlja i Udruženje Prijatelji Opće bolnice Sarajevo.

Svim partnerima čestitamo prvu godišnjicu prve certificirane bolnice bez duhanskog dima u regionu, sa željama da se broj ovakvih primjera u našem okruženju značajno poveća.

 

Intervju: Dr Bakir Nakaš, direktor Opće bolnice “Prim dr Abdulah Nakaš” o bolnici bez duhanskog dima

 

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.