Aktuelnosti

Svjetski dan zdravlja 2010

Posted at 6 Aprila, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

web1U povodu Svjetskog dana zdravlja 07.04.2010, u Zavodu za javno zdravstvo FBiH je održan okrugli sto na temu “Urbanizacija i zdravlje”. Ovogodišnja tema pod sloganom “1000 gradova, 1000 života” odabrana je od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kako bi se skrenula pažnja na efekte koje urbanizacija ima na javno zdravlje i u globalnom i u individualnom smislu.

U prilogu možete pogledati prezentacije koje su održane na ovom događaju. O značaju efekata urbanizacije u kontekstu javnog zdravlja, možete pročitati iz sljedećeg teksta:

“Urbanizacija je trend s kojim ćemo i dalje živjeti. Po prvi put u historiji preko jedne polovice svjetskog stanovništva živi u gradovima, sa procjenom da će do 2030. 6 od 10 ljudi živjeti u gradskim sredinama.

Urbanizacija se povezuje sa mnogim zdravstvenim izazovima koji se odnose na vodu, okoliš, nasilje, nezarazne bolesti (kardiovaskularna oboljenja, maligna oboljenja, dijabetes i hronične bolesti), nezdravu ishranu i nedostatak fizičke aktivnosti, štetne posljedice alkohola, kao i na rizike koje nosi širenje zaraza.

Aspekti poboljšanja zdravlja u gradskim sredinama zahtjevaju aktivnu ulogu svih sektora, ustanova i pojedinaca odgovornih za urbano planiranje. Zajedničkom saradnjom svi možemo uticati na unaprijeđenje zdravlja i kvaliteta života u urbanim sredinama.

Djelujmo odmah kako bi sačuvali svoje zdravlje i zdravlje generacija koje dolaze.

“1000 gradova, 1000 života”

Kampanja “1000 gradova, 1000 života” nudi preporuke za usaglašeno djelovanje zajednice ka zajedničkom cilju – poboljšanje zdravlja u urbanim sredinama. Kampanja poziva na akciju općinske vlasti, civilno društvo i pojedince da svaki dan različitim aktivnostima bude posvećen zdravlju građana.

Svojim navikama putem fizičke aktivnosti, sporta, boravka u prirodi i prostorima oslobođenim od duhanskog dima, kao i zdravijom ishranom, budimo primjer zdravog života.”

Urbanizacija i zdravlje – javno zdravstveni izazov – dr Aida Ramić-Čatak

Urbanizacija i zdravlje sa aspekta zdravstvenog stanja stanovništva Federacije BiH – dr Irena Jokić

Prezentacija EURO-PREVOB Projekta – dr Aida Filipović-Hadžiomeragić

Urbanizacija i zdravlje na području kantona Sarajevo – dr Lejla Hatibović prim. i dipl.san.ing. Nedeljka Ferhatović

Pokret zdravih gradova i zdravo starenje – Svjetlana Fabijanč-Grbić

Intersektorijalna suradnja u promociji mreža za zdravo starenje – dr Enida Imamović

 

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.