Aktuelnosti

31.05. Svjetski dan borbe protiv pušenja

Posted at Maj 31, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

letakw31. maja obilježava se Svjetski dan borbe protiv pušenja. Ove godine moto je „Spol i duhan, sa naglaskom na marketing koji je usmjeren prema ženama “.

Ovim motom,  želi se skrenuti posebna pažnja na efekte reklamiranja cigareta prema ženama i djevojkama,  jer se porast  pušenja s razlogom povezuje i sa izloženošću reklamnim kampanjama.

Istraživanja pokazuju da  se izloženost reklamiranju duhanskih proizvoda dovodi u vezu s početkom pušenja kod školske djece i mladih.  Duhanska industrija u svojim reklamnim kampanjama povezuje konzumaciju svojih proizvoda sa poželjnim i društveno prihvatljivim životnim stilom, glamurom, energijom, snagom i privlačnošću, kao i sa uzbudljivim aktivnostima i avanturizmom.

U posljednje vrijeme jedan od glavnih ciljeva duhanske industrije su žene i na tržištu se svakodnevno pojavljuju  novi duhanski proizvodi samo za ženski spol: koristeći se zavodljivom vitalnošću, savršenošću, dovitljivošću, emancipacijom… duhanska industrija cilja na ženski spol, zanemarujući zdravstvene rizike po zdravlje žene.

Duhanska industrija cilja i na muškarce: u njihovim kampanjama pušenje se  prikazuje  kao cool običaj vezan za sreću, fitnes, bogatstvo, moć i seksualni uspjeh, iako u stvarnosti pušenje  donosi preranu smrt i seksualne probleme – impotenciju.

Mi ciljamo na zdravlje !

Zato se moramo stalno  podsjećati da više od 5 miliona ljudi svake godine umre od posljedica pušenja – više nego od HIV/AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedno.

Cigarete su jedini legalni proizvod koji ubija ako se konzumira tačno onako kao što bi proizvođač htio!
Nema bezopasnog oblika izloženosti duhanskom dimu!

About kemalkos