Aktuelnosti

Međunarodni dan sestrinstva

Posted at 13 Maja, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

dscf8825webSvake godine se 12. maj obilježava kao Međunarodni dan sestrinstva. Obilježava se u spomen na Florence Nightingale, začetnicu modernog sestrinstva, rođenu 12. maja 1820. Florence je polovinom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih.

Ove godine, u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” ovaj dan je obilježen u organizaciji domaćina Opće bolnice, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Fondacije FAMI i Partnerstva za javno zdravlje. Prisutnim sestrama iz Opće bolnice, Zavoda za javno zdravstvo, domova zdravlja Kantona Sarajevo, Federalnog i Kanotnalnog ministarstva zdravstva su se, između ostalih obratili dr. Bakir Nakaš, direktor Opće bolnice i dr Zlatko Vučina, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Manifestaciju je moderirao Rešad Hasanagić, glavni tehničar Opće bolnice “Prim dr Abdulah Nakaš”.

U okviru manifestacije održane su četiri prezentacije na temu sestrinstva i aktuelnih problema sestrinstva. Prezentovale su VMT Fikreta Paravlić, dr. Aida Ramić-Čatak, MT Sanela Delić i dipl. MS Mediha Avdić. Prezentacije možete pogledati na linkovima ispod.

Nadamo se da će se ovim nastaviti borba za veća prava i odgovornosti medicinskih sestara i da će nastaviti sa nesebičnim pružanjem pomoći oboljelima.

SVIM MEDICINSKIM SESTRAMA ŽELIMO SRETAN MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA!

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.