Aktuelnosti

Savjeti za zdravo radno okruženje

Posted at 30 Avgusta, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

zdravo_radno_okruzenje

Razmislimo kako sve što radimo u životu utječe na naše zdravlje – šta jedemo, koliko smo fizički aktivni, konzumiramo li duhan i sl. Naše radno okruženje kao i naš privatni život su vrlo važni u planiranju održavanja zdravlja što podrazumjeva “sarađivanje” s vlastitim srcem.

1. Spašavanje života. Gotovo polovica ljudi koji umiru od srčanog i moždanog udara su u najaktivnoj životnoj dobi – između 15 i 69 godina starosti. Ipak, mnogi uzroci ovih bolesti – pušenje, nezdrava prehrana ili tjelesna neaktivnost – faktori su koje možemo kontrolirati.
2. Povećanje životnog zadovoljstva. Zaposlenici koji se bave nekom tjelesnom aktivnošću više uživaju u svom poslu, imaju bolju koncentraciju i umnu pozornost te bolji odnos sa saradnicima. Tjelovježba potiče endorfine, prirodne poboljšivače raspoloženja, što Vam daje više elana i zadovoljstva za slobodno vrijeme kada završite sa poslom. Ustrajanje na redovitoj tjelesnoj aktivnosti dok se nosite sa životnim usponima i padovima opušta um i tijelo te pomaže u smanjenju nagomilane napetosti.
3. Uživanje u sadržajnim društvenim kontaktima. Aktivnosti u skupinama, sa saradnicima, u klubovima i zabavnim centrima, sjajne su za susrete s ljudima izvan vašeg uobičajenog užeg okruženja te proširuju mrežu prijatelja i poznanika. Osjećaj zdravlja i sticanje nekih novih iskustava i vještina izgrađuje samopouzdanje i pomaže da osjetite kako bolje i potpunije kontrolirate vlastiti život.
4. Ekonomska isplativost. Zdravlje radnika može na mnogo načina doprinijeti zdravlju poslovanja – čak i u vrijeme ekonomskog usporavanja i krize. Dobiti uključuju
– povećanu produktivnost i bolju zaradu
– smanjenu stopu izostanka s posla – do 20% manje izgubljenih dana
– manje zdravstvene troškove (za poslodavce i zaposlenike)
– manje ozlijeda na radnom mjestu
– pozitivan image kompanije
– bolji poslovni moral, kolegijalnost i lojalnost kompaniji
Savjeti za osmišljavanje vlastitog programa zdravog radnog mjesta:
– Zdrava prehrana – Jedite najmanje pet obroka voća i povrća dnevno. Birajte pametno, na primjer, napravite “zdravi meni” u kantini ili ponesite svoju hranu od kuće.
– Budite aktivni i srčani – čak i 30 minuta aktivnosti može pomoći da se spriječi infarkt srca i moždani udar, a i vaš će posao od toga imati koristi. Služite se stepenicama, hodajte za vrijeme pauze ili izađite iz autobusa stanicu ranije, te ostatak puta šetajte.
– Smanjite količinu soli i izbjegavajte prerađenu hranu – nastojte ograničiti unos soli na jednu čajnu kašičicu dnevno. Budite oprezni s prerađenom hranom jer često sadrži veliku količinu soli.
– Promovirajte radnu sredinu bez duhanskog dima – Vaš rizik koronarne bolesti srca prepolovit će se unutar jedne godine i s vremenom se vratiti na normalan nivo. Slijedite odlične primjere iz našeg okruženja: sljedeće organizacije su prostori oslobođeni od duhanskog dima – Opća bolnica “Prim. dr Abdulah Nakaš”, Centar za srce Tuzla, Ekonomski fakultet u Sarajevu, Općina Ilidža – Sarajevo…
– Održavajte zdravu tjelesnu težinu – smanjenjem težine, posebno uz smanjeni unos soli, snižava se krvni pritisak. Visok krvni pritisak je najvažniji rizični faktor za moždani udar i jedan od glavnih faktora za približno polovicu svih srčanih bolesti i moždanih udara.
– Spoznajte svoje “brojke” – posjetite zdravstvenog stručnjaka koji će vam izmjeriti krvni pritisak, nivo holesterola i šećera u krvi, odnos obima struka i bokova te osmisliti indeks tjelesne mase. Kad spoznate svoj ukupni rizik, možete razviti svoj specifičan plan djelovanja kako biste poboljšali svoje zdravlje.

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.