Aktuelnosti

PJZ Svjetski dan srca 2010

Posted at 27 Septembra, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

whrtdnaslovnaUnatoč jakoj kiši, Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je jučer, 26.septembra 2010. godine, obilježilo Svjetski dan srca. Ulična akcija je održana ispred BBI centra u Sarajevu. Iako je kiša odvratila mnoge sugrađane od nedeljne šetnje, mnogi su ipak posjetili naše štandove.

U akciji su učestvovali volonteri Partnerstva za javno zdravlje, zajedno sa prijateljima iz Zavoda za javno zdravstvo, Projekta Sarajevo zdravi grad, Centra za srce KCUS i Opće bolnice “Prim dr Abdulah Nakaš”.

Ovaj put smo bili pomognuti i od strane maloprodajnog lanca Konzum, Hemofarma i Sarajevskog kiseljaka.

Posjetioci su u sklopu ove akcije mogli izmjeriti krvni pritisak, konsultovati se sa našim volonterima o zdravlju srca, dobiti paketić voća i povrća i mineralnu vodu. Također, na ovaj dan, Centar za srce je objavio i zvaničnu studiju o prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Ova studija nam daje konkretne podatke na signifikantnom broju pregleda o stanju i ugroženosti radno sposobne populacije. Podaci za ovu studiju prikupljani su u periodu od posljednje dvije i po godine.

Sretni posjetioci, koji su ispunili kartice i učestvovali u nagradnoj igri, su dobili nagrade (aparat za mjerenje pritiska i korpa sa voćem, povrćem i drugim proizvodima zdrave hrane).

Riječi i zadovoljna lica posjetilaca su dokaz da smo uradili dobar posao, te nam to daje snagu i volju da se već počinjemo pripremati za Svjetski dan srca 2011.

 

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.