Aktuelnosti

Svjetski dan srca 2010

Posted at 24 Septembra, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

whrtdnatpiswebUdruženje „Partnerstvo za javno zdravlje“ u suradnji sa Zavodom za javno zdravlje FBIH, Federalnim ministarstvom zdravstva, Centrom za srce KCUS, Općom bolnicom „Abdulah Nakaš“, Gradom Sarajevom – projekat Sarajevo Zdravi Grad, po četvrti put za redom organizira obilježavanje Svjetskog dana srca uz sponzorstvo Konzuma, Sarajevskog Kiseljeka i Hemofarma.

 Ove godine će 26. septembra 2010. godine (nedjelja) u periodu od 11:00 – 14:00 štandovi sa promotivnim materijalom biti postavljeni na dvije lokacije: BBI Centar i Katedrala. Na štandovima će biti izložen promotivni materijal a građani će imati priliku besplatno mjeriti krvni tlak i posavjetovati se o načinima očuvanja srca zdravim. Određeni broj građana (300) će kao nagradu za obilazak dva štanda i prikupljanjem tri markice (BBI, Katedrala, BBI) dobiti vrećicu sa voćem i povrćem i flaširanom mineralnom vodom. Na ovaj način se promovira fizička aktivnost i zdrava ishrana, ključne stvari za očuvanje zdravog srca.

 Isti dan će biti javno objavljena i zvanična studija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti urađena od strane Centra za srce Sarajevo koja nam daje konkretne podatke na signifikantnom broju pregleda o stanju i ugroženosti radno sposobne populacije. Podaci za ovu studiju prikupljani su u periodu od posljednje dvije i po godine.

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.