Aktuelnosti

Nepušačima bolje u RS-u nego u Federaciji BiH

Posted at 12 Novembra, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

fda_pusenje

Federacija BiH iduće bi godine trebala dobiti novi Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina koji bi na bolji način riješio zabranu pušenja u javnim zatvorenim prostorima. U Republici Srpskoj takav zakon je na snazi od 2004, ali tek od prošle godine je utvrđeno ko kažnjava prekršioce (tržišna, finansijska i sanitarna inspekcija).
Potvrdili su to u razgovoru za Sarajevo-x.com nacionalni koordinatori za kontrolu duhana u FBiH i RS, Aida Ramić-Čatak i Darko Marković.
Mentalitet protiv zakona
“U FBiH je ovaj zakon na snazi još od 1998, no on je ostavio mogućnost ostavljanja jedne prostorije za pušače. Zahvaljujući našem mentalitetu to se pretvorilo u više prostorija, što je dovelo do nepoštivanja zakona. Na taj način nepušači su ostali nezaštićeni”, kazala nam je Ramić-Čatak.
Dodaje kako je Federalno ministarstvo zdravstva napravilo solidan novi zakon koji je sad u formi prednacrta i trebao bi se naći u parlamentarnoj proceduri već iduće godine.
“Prema velikom populacionom istraživanju iz 2000. čak 60 posto odraslih je izloženo pasivnom pušenju, dok je istraživanjem iz 2003. utvrđeno da imamo 37,6 posto stalnih pušača, među kojima je 50 posto muškaraca i 30 posto žena. Također, istraživanje iz 2008. je pokazalo da je čak 80 posto djece, uzrasta 13-15 godina, izloženo pasivnom pušenju. To dovoljno govori da je potreban zakon koji će zaštiti nepušače”, kaže naša sagovornica.
Djeca sve manje kupuju
U Republici Srpskoj su osim ovog zakona na snazi i zakoni koji zabranjuju oglašavanje duhanskih proizvoda u svim sredstvima javnog informisanja, te kupovinu duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina.
“Do prošle godine nije bilo definisano ko može kažnjavati prekršioce. No, nakon što je to utvrđeno već se vide određeni efekti. Za razliku od Sarajeva, Tuzle ili Zenice, u RS sad ne možete vidjeti da se reklamiraju duhanski proizvodi, a također je sve manje onih koji će djeci prodati cigarete. Međutim, možemo vidjeti da se u kafićima zabrana pušenja baš i ne poštuje. No, nakon izvještaja inspekcija krajem godine vidjet ćemo koliko su se poštovali ovi zakoni”, naveo je Marković, dodavši kako su kazne za fizičke osobe 40 KM, a za vlasnike ugostiteljskih objekata 5.000-15.000 KM.
Pušenje je bolest ovisnosti
Aida Ramić-Čatak je navela kako u cijeloj našoj regiji ne postoji neovisna laboratorija u kojoj bi se provjeravao sadržaj cigareta, te stoga moramo vjerovati onome što piše na kutijama cigareta. Istakla je kako je potpuna zabluda da su light cigarete manje opasne, jer one također sadrže katran, ugljen monoksid i nikotin.
“Ne mogu govoriti o kvalitetu cigareta, kad je svaka štetna po zdravlje. Dokazano je kako katran uzrokuje karcinom, ugljen monoksid ubrzava proces starenja krvnih sudova, a nikotin stvara ovisnost. Dakle, za pušače se ne može reći da imaju lošu naviku, pušenje je zapravo bolest ovisnosti koju stvara nikotin”, zaključila je naša sagovornica.

(Nedžad Jamaković/sarajevo-x.com)

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.