Aktuelnosti

Nikotin ostaje u stanu još mjesecima nakon što pušač iseli

Posted at 28 Januara, 2011 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

tobaccoroomPrema istraživanju časopisa Tobacco Control, količina nikotina u bivšim stanovima pušača je 35 do 150 puta veća nego u stanovima nepušača

Štetne kemikalije iz duhanskog dima zadržavaju se u stanu još mjesecima nakon što pušač iseli iz njega, čak i nakon čišćenja stana. Pokazala je to studija objavljena u britanskom znanstvenom časopisu Tobacco Control koji se bavi utjecajima duhana na zdravlje.
Znanstvenici su mjerili količinu nikotina i drugih kemikalija iz cigareta na svim površinama u 100 stanova pušača i 50 stanova nepušača, od kojih je 25 preselilo u stanove u kojima su prije živjeli pušači. Studija je ispitivala i koliko nikotina stanari imaju na vršcima prstiju te koliko je u djece prisutan kotinin, nusprodukt nikotina koji nastaje u organizmu kad je izložen duhanskom dimu.
Prema rezultatima istraživanja, čak i dva mjeseca nakon što su pušači iselili iz stanova, količina nikotina u zraku bila je 35 do 98 puta veća nego u domovima koji su oduvijek bili bez dima. Nikotina koji se zadržao na površinama bilo je 30 do 150 puta više u stanovima u kojima su prije živjeli pušači.
Na prstima nepušača koji su uselili u bivše stanove pušača nađeno je 7 do 9 puta više nikotina nego na prstima nepušača koji oduvijek žive u prostoru bez dima. Djeca koja su preselila u bivše domove pušača imala su 3 do 5 puta više kotinina u mokraći nego djeca u nepušačkim domovima.

(vecernji.hr)

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.