Aktuelnosti

Ubrzano starenje kože u pušača

Posted at 8 Marta, 2011 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

dontsmokePušenje je dokazano jedan od bitnijih uzročnika prijevremenog starenje lica. Pušenjem izazvana kontrakcija krvnih žila na periferiji uzrokuje hronično smanjenje prokrvljenosti kože što vodi prijevremenom starenju kože. Poznata je i pušačka elastoza, promjena direktno povezana sa pušenjem.

Prijašnje studije bile su fokusirane na kožu lica, gdje oštećenje kože osim pušenja može izazvati i sunce. Zbog te činjenice znanstvenici su proveli novo istraživanje na koži unutarnje strane ruku. Naime, znanstvenici su fotografirali kožu gornjeg dijela ruke koja nije bila izložena suncu u 82 ispitanika. Osobe su bile od 22 do 91 godine starosti i bile su podijeljene u dvije grupe, pušače i nepušače. Polovica ispitanika u prosjeku je pušila 24 godine, prosjek popušenih cigareta dnevno iznosio je od četvrtine kutije pa sve do četiri kutije dnevno. Nakon što je u procjenu rezultata uzeta dob ispitanika i ostale varijable, zaključeno je da je pušenje itekako povezano sa stupnjem starenja kože. Prema znanstvenicima, postoji nekoliko razloga za ubrzano starenje kože u pušača. Naime, kod pušača u koži dolazi do povišenja razine enzima metaloproteinaze-1, zbog čega se raspada kolagen i smanjuje njegova proizvodnja. Kao posljedica toga nastaju bore i smanjena elastičnost kože. Osim toga, konstrikcija krvnih žila zbog pušenja dovodi i do smanjene opskrbe kože kisikom, što svakako negativno utječe na samu kožu i zdravlje u cjelini.

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.