Aktuelnosti

Dan otvorene bolnice “Prim dr Abdulah Nakas”

Posted at 12 Maja, 2011 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

obs3Opća bolnica “Prim dr Abdulah Nakaš” je ovih dana obilježila velikih 145 godina postojanja. Tom prilikom je juče, 11.05.2011., otvorila svoja vrata budućim nosiocima ove velike tradicije – učenicima završnih razreda srednjih škola zdravstvenih usmjerenja. Cilj je bio da se ovi mladi ljudi neposredno upoznaju sa svojim mogućim budućim radnim okruženjem, te da osjete atmosferu najstarije bolnice u Bosni i Hercegovini.

Učenici su od dr Bakira Nakaša dobili informacije o bolnici. Pored toga dr Nakaš im je prenio iskustva i impresije kako stručne i profesionalne tako i emotivne vezane za rad u bolnici. Također, prenio im je iz svog iskustva i vještine koje su potrebne da bi se bilo uspješan ljekar. Učenici su se interesovali i za proces ulaska u profesionalne zdravstvene vode.

Nakon izlaganja dr Nakaša, koji je kao uvod u narednu prezentaciju rekao da zdravstveni radnici nisu tu samo da liječe već i da preveniraju i obrazuju zajednicu, članica udruženja Partnerstvo za javno zdravlje dr Aida Ramić-Čatak je prezentirala učenicima važnost uloge zdravstvenog radnika kao role modela u zajednici. Kako je Aida objasnila, zdravstveni radnici su prema istraživanjima među najvažnijim uzorima ponašanja kompletne zajednice, posebno kada se radi o zdravom stilu života. Posebno je objasnila koliku ulogu zdravstveni radnici imaju kada se radi o pušačkim navikama, te istakla trenutnu alarmantnu situaciju kada se radi o prevalenci pušenja kod zdravstvenih radnika.

Nadamo se da će ova praksa postati stalna i da će zdravstveni radnici biti što više međugeneracijski povezani sve do najmlađih uzrasta, odnosno onih koji se tek školuju i pripremaju da postanu dio ove velike i za jedno društvo jako važne porodice.

Također, čestitamo rođendan osoblju i menadžmentu Opće bolnice “Prim dr Abdulah Nakaš”!

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.