Aktuelnosti

Svjetski dan dijabetesa

Posted at 11 Novembra, 2011 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

diabetesSvjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine 14. novembra. Taj je datum odabran prema danu rođenja Fredericka Bantinga, koji je, uz Charlesa­ Besta, zaslužan za otkriće inzulina.

Tema ovogodišnje kampanje za obilježavanje Svjetskog dana u razdoblju od 2009. – 2013. je edukacija i prevencija. Statistički podaci ukazuju da je u svijetu danas više od 240 milijuna osoba koje boluju od šećerne bolesti, a tijekom sljedećih 20-tak godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijona. Dijabetes postaje globalna epidemija, sa svim teškim zdravstvenim posljedicama.

Generalna skupština UN-a je 20. 12. 2006. godine prihvatila Rezoluciju „Ujedinjeni protiv dijabetesa”, kojom je šećerna bolest opće prepoznata kao kronična bolest s teškim posljedicama i ogromnim troškovima za čitavu zajednicu. Ovom je Rezolucijom Svjetski dan dijabetesa proglašen Danom Ujedinjenih naroda, koji se od 2007. godine počinje obilježavati 14. novembra. Rezolucija pruža jamstvo i podiže značaj svih aktivnosti usmjerenih osvješćivanju javnosti o pogubnosti šećerne bolesti diljem svijeta. Kampanja obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, tijekom 2007. i 2008. godine, bila je usmjerena ka podizanju opće svjesnosti o postojanju i učinku šećerne bolesti kod djece i mladih.

Dijabetes je hronična bolest do koje dolazi kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača, a koji omogućuje stanicama preuzimanje glukoze iz krvi te njezinu preradu u energiju. Neuspjela proizvodnja inzulina, njegova nedjelotvornost ili oboje uzrokuju povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija). Ona je povezana s dugoročnom štetom za tijelo te otkazivanjem nekih organa i tkiva.

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.