Aktuelnosti

Boravak u planinama topi kilograme

Posted at 9 Februara, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

igman

Možda ipak postoji ‘lakši’ način za smanjenje tjelesne mase. Znanstvenici tvrde na planinski zrak čini čuda za liniju, pa bi pretilim ljudima mogao pomoći da se dovedu u formu.

Masnoće se lakše tope na rjeđem zraku, tvrde znanstvenici, a ovo otkriće moglo bi dovesti do izgradnje posebnih komora koje imitiraju atmosferu Tibeta ili Argentine.

U studiji je sudjelovalo 20 muškarca s indeksom tjelesne mase od gotovo 34, a do kraja istraživanja otopili su kilograme koje su prikupili posljednjih mjeseci.

Muškarci nisu uveli nikakve promjene u svoj životni stil, no jedinstveni atmosferski uvjeti zabilježeni na velikim nadmorskim visinama ubrzali su njihov metabolizam, smanjili apetit i krvni tlak.

Rijedak zrak na velikim nadmorskim visinama siromašan je kisikom, a razumijevanjem ovog mehanizma koji stoji iza gubitka težine mogli bi se osmisliti novi tretmani protiv pretilosti, smata Florian Lippi sa sveučilišta Ludwig Maximillian u Münchenu.

Njegov tim je proučavao život na velikim visinama tjedan dana i nikakve promijene nisu uveli u životnu rutinu pretilih muškarca.
Krajem studije koja je provođena u klimatiziranom laboratoriju na vrhu najviše njemačke planine Zugspitze tjelesna masa, unos hrane i krvni tlak kod muškaraca s viškom kilograma značajno su se smanjili, a rezultati su se mogli vidjeti još tjednima nakon povratka s planine.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Obesity, a znanstvenici smatraju da rijedak zrak utječe na povećanje razne leptina u krvi, hormona koji smanjuje apetit, no potrebne su daljnje studije.

”Dugotrajni rezultati smanjenja težine nakon boravka na velikoj nadmorskoj visini povezani su uglavnom s ubrzanjem metabolizma i smanjenjem unosa hrane. Razlozi za ove promjene ostaju nejasni. Možda se pak radi samo o prilagodbi tijela na nove životne uvjete”.

Lippi kaže da je u ranijim studijama i kod ljudi s normalnim indeksom mase zamijećeno smanjenje tjelesne težine tijekom boravka u planinama, no potrebna su još brojna istraživanja kako bi se razotkrio mehanizam koji utječe na gubitak težine.

 

(net.hr)

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.