Aktuelnosti

Mreže za zdravo starenje

Posted at 3 Marta, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

img_2526webOd 23. do 26. februara naš grad je posjetila delegacija iz organizacija Yanos International i De Zellingen iz Kraljevine Nizozemske. Cilj posjete bio je zvanični početak implementacije projekta “Promocija mreža za zdravo starenje” (koji se implementira u okviru MATRA programa), prezentacija projekta javnosti i upoznavanje sa svim lokalnim partnerima.

U srijedu je u Općoj bolnici “Prim dr Abdulah Nakaš” održana javna prezentacija projekta za partnere i medije. Projekat su prezentirali dr Bakir Nakaš, dr Enida Imamović i dr Adriaan Korver. Ispred partnerskih općina prisutnima su se obratili načelnici Neždad Koldžo (Novo Sarajevo) i Ibro Berilo (Trnovo), dok je iskustva iz nedavne posjete iz Nizozemske prenijela Varja Nikolić.

Također u srijedu, nakon prezentacije, gosti su imali priliku posjetiti Crveni križ FBiH i upoznati se sa njihovim radom.

Četvrtak je bio najintenzivniji dan i posjećene su općine Trnovo i Novo Sarajevo. Načelnici Ibro Berilo i Nedžad Koldžo su upoznali goste sa općinama, kao i njihove aktivnosti usmjerene na populaciju u trećem životnom dobu. Također, gosti su imali priliku vidjeti i moguće lokacije dnevnih centara za starije osobe.

Tokom petka, zadnjeg dana posjete, posjećeni je Gerontološki centar u Nedžarićima i Centar za žene “ŽAR”.

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.