Aktuelnosti

31.05. Svjetski dan borbe protiv pušenja

Posted at 31 Maja, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

letakw31. maja obilježava se Svjetski dan borbe protiv pušenja. Ove godine moto je „Spol i duhan, sa naglaskom na marketing koji je usmjeren prema ženama “.

Ovim motom,  želi se skrenuti posebna pažnja na efekte reklamiranja cigareta prema ženama i djevojkama,  jer se porast  pušenja s razlogom povezuje i sa izloženošću reklamnim kampanjama.

Istraživanja pokazuju da  se izloženost reklamiranju duhanskih proizvoda dovodi u vezu s početkom pušenja kod školske djece i mladih.  Duhanska industrija u svojim reklamnim kampanjama povezuje konzumaciju svojih proizvoda sa poželjnim i društveno prihvatljivim životnim stilom, glamurom, energijom, snagom i privlačnošću, kao i sa uzbudljivim aktivnostima i avanturizmom.

U posljednje vrijeme jedan od glavnih ciljeva duhanske industrije su žene i na tržištu se svakodnevno pojavljuju  novi duhanski proizvodi samo za ženski spol: koristeći se zavodljivom vitalnošću, savršenošću, dovitljivošću, emancipacijom… duhanska industrija cilja na ženski spol, zanemarujući zdravstvene rizike po zdravlje žene.

Duhanska industrija cilja i na muškarce: u njihovim kampanjama pušenje se  prikazuje  kao cool običaj vezan za sreću, fitnes, bogatstvo, moć i seksualni uspjeh, iako u stvarnosti pušenje  donosi preranu smrt i seksualne probleme – impotenciju.

Mi ciljamo na zdravlje !

Zato se moramo stalno  podsjećati da više od 5 miliona ljudi svake godine umre od posljedica pušenja – više nego od HIV/AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedno.

Cigarete su jedini legalni proizvod koji ubija ako se konzumira tačno onako kao što bi proizvođač htio!
Nema bezopasnog oblika izloženosti duhanskom dimu!

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.