Aktuelnosti

Dani zdravstva 2010

Posted at 15 Juna, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

dzimg_3391webOd 8. do 10. juna 2010. godine su održani Dani zdravstva 2010 u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva. U tri dana trajanja manifestacije, održana su mnoga predavanja i okrugli stolovi. U izložbenom prostoru su se predstavile mnoge organizacije, institucije i kompanije koje djeluju u oblasti zdravstva.

Posebnu pažnju je privukao štand Partnerstva za javno zdravlje, koji je pripremljen zajedno sa Fondacijom Fami. Sve ono što nismo uspjeli prezentirati 31.maja na Svjetski dan borbe protiv pušenja, sada jesmo u dvorani “Mirza Delibašić”. Na štandu su posjetioci mogli proći kroz Labirint strave (labirint u kojem su bile slike štetnih posljedica pušenja; labirint je u potpunosti opravdao svoj naziv) te su pušači mogli vidjeti šta im nosi budućnost (ako nastave sa pušenjem), a nepušači šta budućnost nosi njihovim prijateljima i/ili članovima porodice koji puše, kao i njima samima kao pasivnim pušačima.

Na sajmu je, također, prezentirana mašina koja je simulirala proces pušenja i koja je filtrirala katran iz duhanskog dima. Nakon svega 15-tak iskorištenih cigareta voda, koja je služila kao filter, je požutila te pokazala koju količinu katrana unose pušači u svoja pluća.

Nakon ovih primjera, pušači su bili puno više zainteresovani da se na našem štandu registriraju za proces odvikavanja i dobiju upute. Pored uputa (u priručnicima koje smo izradili) pušači su dobijali i Nicorette (žvakača guma koja se koristi u procesu odvikavanja od pušenja).

Nakon Dana zdravstva, uvjereni smo da smo posjetioce naveli na razmišljanje o prestanku pušenja i zabranama reklamiranja i konzumiranja cigareta.

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.