Aktuelnosti

Sedam sati sna potrebno je za zdravo srce

Posted at 6 Avgusta, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

sleepSedam sati sna potrebno je kako bismo izbjegli bolesti srca, ni više niti manje od toga, navodi se u istraživanju američkih znanstvenika.

Ljudi koji spavaju manje od peti sati, uključujući i dnevno drijemanje, dvostruko si podižu rizik za razvoj stenokardije, popuštanja srca ili srčanog udara u odnosu na one koji spavaju sedam sati, navodi se u istraživanju znanstvenika s medicinskog fakulteta sveučilišta Zapadne Virginije.

Vjerojatno mnogo više iznenađujuće, u studiji je utvrđeno da osobe koje spavaju devet sati na dan imaju jedan i pol puta veći rizik za razvoj bolesti srca od onih koji spavaju “magičnih” sedam sati.

Povećan rizik, ali neznatno, zabilježen je i kod onih koji spavaju šest ili osam sati. Među onima koji spavaju pet sati, najvećem su riziku izloženi mlađi od 60 godina i žene.

Znanstvenici su analizirali podatke 30 tisuća odraslih koji su prije pet godina sudjelovali u ispunjavanju nacionalnog upitnika o zdravlju i zatim podatke o duljini sna uspoređivali s onima o bolestima srca.

S obzirom na to da je istraživanje provedeno analizom podataka stručnjaci nisu uspjeli utvrditi znanstveni razlog za povezanost trajanja sna i rizika za razvoj srčanih bolesti. Pretpostavljaju da previše sna utječe na endokrine i metaboličke funkcije, a manjak sna dovodi do smanjene tolerancije na glukozu, smanjenu osjetljivost na inzulin i na povećanje krvnog tlaka. Sve navedeno su razlozi zbog koji dolazi do začepljenja srčanih arterija. (hina/metro-portal)

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.