Aktuelnosti

Stopa pušenja utječe na veću smrtnost muškaraca

Posted at 24 Januara, 2011 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

1smrtnostStopa pušenja utječe na veću smrtnost muškaracaVeća stopa pušača među muškarcima djelomično je odgovorna za razlike u dugovječnosti između muškaraca i žena u Europi, pokazala je francuska studija.

Rasprave o uzrocima zbog kojih žene žive dulje od muškaraca, napose u razvijenim europskim zemljama, ne jenjaju, premda je utvrđeno da je pušenje važan čimbenik u toj razlici, ističu autori studije objavljene u specijaliziranom časopisu Tobacco Control.
Kako se navodi u studiji, pušenje je odgovorno za 40 do 60% razlike u dugovječnosti.
Kao uzrok se spominju i biološki uzroci, te činjenica da se žene više brinu za zdravlje od muškaraca.
Ekipa Gerryja McCartneyja koristila je podatke Svjetske zdravstvene organizacije o stopi smrtnosti muškaraca i žena bez obzira na uzrok i s obzirom na pušenje i alkoholizam, u 30 europskih zemalja za 2005.
Većina zemalja u kojima je razlika u dugovječnosti muškaraca i žena velika, nalazi se u istočnoj Europi.
Znatne razlike su i u Belgiji, Španjolskoj, Francuskoj, Finskoj i Portugalu.
Autori navode da se 40 do 60% te razlike može pripisati pušenju, a dodatnih 20% alkoholizmu.
Oni dodaju da bi radikalne promjene u potrošnji cigareta u narednim desetljećima trebale utjecati na smanjenje razlike u smrtnosti među spolovima.

(plivazdravlje.hr)

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.