Aktuelnosti

Dnevno u dimu nestanu tri miliona maraka

Posted at 4 Februara, 2011 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

quitsmokingU BiH puši 49,3 odsto muškaraca i 35,1 odsto žena, što je daleko više nego u zemljama u regionu i EU, podatak je koji su u ponedjeljak saopštili ljekari povodom obilježavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima.

Doktori dodaju da je, iako u duvanskom dimu ima na stotine toksičnih i više od 70 dokazanih ili potencijalno kancerogenih materija, BiH i dalje visoko na ljestvici zemalja sa brojem popušenih cigareta po osobi.
Naime, zvanični podaci pokazuju da u BiH godišnje po osobi bude ispušeno 107 kutija cigareta. Ako se tome doda da, prema posljednjim podacima Agencije za stitistiku BiH, naša zemlja broji 3.843.000 građana, dođemo do zaključka da bh. populacija godišnje potroši više od 411 miliona kutija cigareta, ili dnevno milion i 127.000 pakovanja.

Ukoliko u obzir uzmemo da prosječna kutija cigareta u našoj zemlji košta više od 2,5 marke, dođemo do zabrinjavajućeg zaključka, prema kojem bh. građani dnevno za duvan potroše nešto manje od tri miliona KM.
Ljekare ovakva statistika zabrinjava, te navode da problematika pušenja raste i sa zdravstvenog i sa ekonomskog aspekta.

Prema riječima Darka Markovića, nacionalnog koordinatora za kontrolu duvana RS, broj pušača i dalje je visok, uprkos tome što je poznato da je pušenje opasna navika, koja izaziva razne tumore i druga oboljenja.
“Dokazano je da je tumor pluća u 78 odsto slučajeva uzrokovan pušenjem”, naglasio je Marković, dodajući da RS ima kvalitetne zakone o zabrani reklamiranja duvana, prodaje duvanskih proizvoda maloljetnicima i zabrani pušenja na javnim mjestima, koji se ipak, kako je naglasio, ne poštuju dovoljno.

Njegovo mišljenje dijeli i Aida Ramić-Čatak, koordinator za kontrolu duvana Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koja kaže da pušači treba da bace duvan zbog niza jakih razloga.
“Jedan od razloga zbog kojih treba prestati pušiti jeste unapređenje zdravlja. Drugi se ogleda o tome što pušenjem nanosimo štetu i ljudima oko nas. Treći razlog je ekonomske prirode, jer su cigarete u posljednje vrijeme značajno poskupjele”, naglasila je ona.
Stela Stojisavljević, ljekar u Institutu za zaštitu zdravlja RS, istakla je da zdravstveni radnici imaju značajnu ulogu u promovisanju zdravog života, pa samim tim i štetnosti duvana.

Komentarišući činjenicu da puši i veliki broj medicinskih radnika, Amela Lolić, pomoćnik ministra zdravlja RS, rekla je da takvi ljekari teško da mogu pomoći pacijentima koji se žele odreći ove štetne navike.
Godišnja potrošnja cigareta po osobi

BiH 2.145
Hrvatska 1.849
Mađarska 1.623
Turska 1.499
Italija 1.596
Rumunija 1.480
35,1 odsto žena u BiH puši
49,3 odsto muškaraca su pušači
411 miliona kutija cigareta ispušimo godišnje

(www.nezavisne.com)

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.