AktuelnostiNovosti

Svjetski dan mentalnog zdravlja 2015: Dostojanstvo u mentalnom zdravlju

Posted at 24 Oktobra, 2015 | By : | Categories : Aktuelnosti,Novosti | 0 Comment

sdfsadfSvjetski dan mentalnog zdravlja se obilježava svake godine 10. oktobra.

Što više starimo, to smo svjesniji promjena koje pogađaju naš organizam i nužnosti da pokušamo osigurati ugodnu treću dob života. Postoji više faktora koji, na pozitivan ili manje  pozitivan način, utječu na kvalitet života osoba starijih od 60 godina. Jednako koliko i fizičko, važno je nastojati očuvati psihičko zdravlje.

Kad govorimo o dobrom mentalnom zdravlju kod osoba u trećoj dobi, potrebno je osvrnuti se na pet elemenata koji ga čine: dostojanstvo, samostalnost, sudjelovanje, jednakost i sigurnost.

Dana, 12.10.2015 Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH u 11:00 sati organizovano je predavanjana temu 

„Mentalno zdravlje i stigma“ 

Predavanje je održala Doc. Dr. Aida Ramić. 

Članovi Centra su imali priliku da sa doktoricom razgovaraju o pomenutoj temi i bitnosti dostojanstva u trećoj životnoj dobi, kao i uticaj rada u aktivnostima centra na mentalno zdravlje.

Cilj je da podignimo svijest o tome  što se može učiniti kako bi se osiguralo da osobe treće životne dobi mogu sačuvati mentalno zdravlje i nastaviti živjeti dostojanstveno, kroz ljudska prava politika i zakona, poštovanje i socijalnu uključenost.

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.