AktuelnostiNovostiPocetna

Šta je to “Hilfswerk kuća podrške” ?

Posted at 8 Jula, 2021 | By : | Categories : Aktuelnosti,Novosti,Pocetna | 0 Comment

Ustanova socijalne zaštite HILFSWERK KUĆA PODRŠKE osnovana je od strane Hilfswerk International GmbH iz Austrije i Udruženja za pomoć i razvoj “HAJDE” iz Bosne i Hercegovine početkom 2021. godine, u sklopu projekta “Kuća podrške – Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Herzegovini“.

Hilfswerk u Austriji važi za vodećeg pružaoca usluga mobilne njege u kući sa značajnim iskustvom od preko 70 godina, i sa više od 9.000 uposlenih. Kroz Hilfswerk Kuću podrške Bosna i Hercegovina postaje prva zemlja sa kojom su eksperti angažovani oko uspostave i održivosti mobilne njege Austrije podijelili svoja znanja i iskustva čime kvalitetna mobilna njega po austrijskom modelu postaje dostupna i u Bosni i Hercegovini. Cjelokupan sistem organizacije rada Hilfswerk Kuće podrške je razvijen i praćen aktivnim mentorstvom iskusnih kolega iz Austrije.

Hilfswerk Kuća podrške je specijalizirana Ustanova za organizaciju i pružanje sveobuhvatne profesionalne i integrirane njege i stručne podrške u vlastitom domu za osobe kojima je potrebna njega, njihovim porodicama i ostalim članovima društva.

Po principu “sve iz jedne ruke”, Ustanova pruža podršku i pomoć za ljude koji nisu u mogućnosti samostalno ispunjavati svakodnevne životne obaveze i aktivnosti uz narušene vitalne i organske funkcije te uz otežavajuću pojavu nerijetkih popratnih simptoma akutnih ili hronična stanja, posljedica toka starosti, invaliditeta ili čak specifičnih spektara bolesti.