Aktuelnosti

Pušenje treba zabraniti i u automobilima

Posted at 26 Marta, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

carsmokePušenje bi u sklopu usvajanja strožih zakona o zabrani pušenja trebalo zabraniti i u privatnim automobilima kako bi se djeca zaštitila od pasivnog udisanja dima, objavilo je u srijedu britansko kraljevsko liječničko društvo.

Ova udruga, koja okuplja 20 tisuća liječnika, smatra da bi postojeću zabranu pušenja u zatvorenim prostorima u Britaniji trebalo proširiti i na prostor ispred zgrada, na parkove, plaže, otvorena sportska borilišta i koncertne prostore, a posebno na privatna vozila bez obzira putuju li u tom trenutku u njima djeca ili ne.

Takve zabrane već postoje u dijelovima Sjedinjenih Država, Kanade i Australije.

Britanski liječnici navode da zbog pasivnog pušenja u zemlji na godinu ima 300,000 više posjeta liječniku zbog respiratornih infekcija i astme. U Britaniji, zemlji s više od 60 milijuna stanovnika, pasivno pušenje na godinu usmrti 600 ljudi.

(www.nacional.hr)

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.