Aktuelnosti

Svjetski dan zdravlja

Posted at 17 Marta, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

greenroofSvjetski dan zdravlja 2010 fokusirat će se na urbanizaciju i  zdravlje. U okviru kampanje 1000 gradova, 1000 života  bit će organizirane aktivnosti širom svijeta:

• 1000 gradova: gradovi širom svijeta pozivaju se da jedan dan u sedmici, od 7. do 11. aprila 2010. godine, otvore svoje javne prostore za promociju zdravlja. Ovo može uključivati aktivnosti u parku, sastanke u prostorijama gradske općine, akcije čišćenja ili zatvaranje dijelova ulica za motorna vozila.

• 1000 života: građani se potiču da ispričaju priče o onim osobama koje su svojim djelovanjem značajno uticale na poboljšanje zdravlja u svojim gradskim sredinama.

Urbanizacija je jedan od najvećih zdravstvenih izazova 21. stoljeća

Urbanizacija je trend s kojim ćemo i dalje živjeti. Po prvi put u povijesti, 2007. godine je preko jedne polovice svjetskog stanovništva živjelo u gradovima. Do 2030. godine, šest od deset ljudi živjet će u gradskim sredinama.

Djelujte odmah, kako bi sačuvali svoje zdravlje danas i obezbijedili ga generacijama koje dolaze.

Urbanizacija se povezuje sa mnogim zdravstvenim izazovima koji se odnose na vodu, okoliš, nasilje, neprenosive bolesti (kardiovaskularna oboljenja, maligna oboljenja, dijabetes i hronične respiratorne bolesti), nezdravu ishranu i nedostatak fizičke aktivnosti, štetne posljedice alkohola, kao i rizike koje nosi širenje zaraza.

Iako su prijetnje po zdravlje u gradskim sredinama velike, sveukupna slika nije ni blizu tako blijeda. Aspekti poboljšanja zdravlja u gradskim sredinama ne odnose se samo na ulogu i odgovornost vlasti, već uključuju i doprinos koji mogu dati civilno društvo, društvene grupe, arhitekti, inženjeri i odgovorni biznismeni.

Šta mi možemo uraditi?

Kampanja 1000 gradova, 1000 života nudi platformu za usaglašeno djelovanje zajednica ka zajedničkom cilju – poboljšanju zdravlja. Kampanja okuplja općinske vlasti, građanske grupe i pojedince. Također, na ovaj način se ljudima pruža prilika da uživaju u fizičkim aktivnostima, muzici i boravku na otvorenom s prijateljima i susjedima. Lokalni trgovci povećat će promet, a svi će uživati u osjećaju zajedništva koje će im taj dan donijeti.

Otvoreni javni prostori za zdravlje.

Aktivnosti koje se organiziraju na Svjetski dan zdravlja ovise o kreativnosti, željama i prioritetima svakog grada.  Uz slobodno kretanje ulicama, vožnja bicikla može biti zabavna. Možete organizirati tai chi  vježbe na otvorenom, koncert klasične ili tradicionalne muzike, ili jednostavno uživati u šetnji od 5 ili 10 km sa načelnikom općine, sportistima ili drugim poznatim ličnostima.

Proglasite „prvaka zdravlja“.

Pojedinci mogu imati veliki uticaj u gradskim sredinama. Oni mogu osigurati promjene koje značajno unpređuju zdravlje svih nas. Poznajete li nekoga takvog?

• Ohishi  je japanski dječak koji ima astmu i koji je dvije godine lobirao za smanjenje izloženosti pasivnom pušenju u svom gradu Shizuoka.

• Građani iz jednog naselja u Indiji pristupili su prikupljanju smeća a od općinskih vlasti su samo zatražili da im obezbijede kamion za odvoz.

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.