Aktuelnosti

Zagađeni okoliš najviše ugrožava djecu

Posted at 12 Marta, 2010 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment
airpollution1Trećina svih bolesti djece do 19 godina u Europi posljedica su zagađenog i štetnog okoliša, poput zagađenog zraka ili nedostatka vode i higijene. Četiri najčešće vrste zagađenja i pojave u Europi uzrokuju smrt za 100 hiljada djece i oko šest miliona pojava invalidnosti godišnje
Podaci predstavljeni prvog dana Ministarske konferencije o okolišu i zdravlju u organizaciji europskog odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja se od danas do petka održava u talijanskom gradu Parmi, pokazuju da su djeca i mladi nemoćne inajpogođenije ljudske žrtve nekontroliranog privrednog rasta. Europa 21. stoljeća suočava se i s trenutno preko 15 miliona pretilih maloljetnika.
‘Postoji nejednakost u kvaliteti i pristupu ljudi zdravstvenoj zaštiti između zemalja na istoku i zapadu Europe. Također, snažna nejednakost postoji i unutar zemalja, između siromašnih i bogatih. To je nešto što želimo promijeniti’, poručila je otvarajući skup šefica europskog odjela WHO-a Zsuzsanna Jakab.
Podaci prikupljeni u Europskom informacijskom sistemu za okoliš i zdravlje (ENHIS) pokazuju da više od 50 posto ruralnog stanovništva ni danas nema pristup kvalitetnoj vodi za piće i higijenu, a u cijeloj se regiji od 90-ih stalno povećava zagađenje zraka. Michal Krzyzanowski iz kancelarije WHO-a u Bonnu istakao je i pozitivne pomake poput smanjenja broja smrtnosti na cestama. Međutim, još uvijek 100 djece gine u saobraćaju u Europi svaki dan.
Opasni azbest
U Parmi je 850 predstavnika 53 zemlje, uključujući 27 ministara i oko 250 visokih predstavnika vlada, europskih i UN-ovih agencija te nevladinih organizacija. Skup je ugostila talijanska vlada u kojoj kažu da je zabrana pušenja na javnim mjestima tek početak čišćenja zraka. ‘Želimo smanjiti koncentraciju lebdećih čestica u vanjskom i unutrašnjem zraku, a to ćemo uskoro predložiti i Europskoj komisiji kao europsku inicijativu. To će značiti strožiju kontrolu emisija plinova u prometu, industriji i građevinarstvu’, najavila je talijanska ministrica okoliša Stefania Prestigiacomo.
U nacrtu deklaracije, koja će biti potpisana u petak, 53 zemlje tvrde da će do 2015. godine djecu zaštiti od ‘opasnih tvari i proizvoda’ i zahtijeva se potpuno sprečavanje bolesti uzrokovanih azbestom. Deklaracija predviđa uspostavu sustava ranog upozoravanja za ekstremne vremenske prilike i izbijanja epidemija. Klimatske promjene shvaćene su kao činjenica, a sada se pregovara o smanjenju čovjekova utjecaja na njih i prilagođavanju.
Zdraviji gradski promet
‘Smanjenje CO2 je zdravlje, zdravlje je smanjenje CO2’, zaključila je Maria Neira iz WHO, promovirajući čišći i zdravstveno prihvatljiviji promet u gradovima poput javnog transporta i bicikala.
Prva ovakva konferencija održana je neposredno nakon pada Berlinskog zida 1989. godine u Frankfurtu kada je svoje predstavnike poslalo 29 zemalja. Svijest o zajedničkom europskom okolišu i zajedničkom problemu njegova zagađenja naglo je porasla nakon nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine.

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.