Aktuelnosti

Edukacija o učešću građana

Posted at 23 Juna, 2011 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

dsc01873webDan prije i nakon otvaranja Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo, ponovo smo ugostili timove iz lokalne zajednice na treningu o učešću građana. Ovaj put treningu su prisustvovali timovi iz Travnika i Zenice. Trening je vodila Daina Toleikyte iz organizacije Yanos Public Health iz Holandije.

Tokom prvog dana učesnici su se imali priliku upoznati sa participativnim načinom donošenja odluka. Nakon odslušanih predavanja, učesnici su podjeljeni u dva tima uradili i praktičnu radionicu. Jedan tim je predstavljao lokalnu vlast koja je trebala da donese odluku (i način kako da je donese) o problemu stanovanja osoba treće životne dobi. Drugi tim je uzeo ulogu nevladine organizacije koja zastupa prava ove populacije. Bilo je zanimljivo vidjeti prezentacije i čuti stavove, kao i način usaglašavanja kako bi se riješio problem.

Nakon otvaranja Centra, u drugom danu treninga smo slušali o menadžmentu projektnog ciklusa. Vidjeli smo sve faze jednog projekta, te se upoznali sa mogućim problemima i nivoima uključivanja građana i interesnih skupina po pojedinim fazama. Nakon svega, učesnici su uradili praktičnu vježbu, gdje su opisali svoju projektnu ideju kroz alate sa kojima su se upoznali na treningu. Daina je uzela ulogu konsultanta, te su prijedlozi temeljito prodiskutovani.

Bilo je lijepo družiti se i učiti. Pozdrav prijateljima iz Zenice i Travnika i vidimo se ponovo u septembru!

dsc01872web

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.