Aktuelnosti

Obilježen Svjetski dan dijabetesa

Posted at 29 Novembra, 2011 | By : | Categories : Aktuelnosti | 0 Comment

dsc07391Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, simbolično je obilježen i u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo, a sve sa ciljem da se građanima i široj javnosti skrene pažnja na ovaj veliki i globalni zdravstveni problem.

Tim povodom, Zavod za javno zdravstvo FBiH u saradnji sa Centrom za zdravo starenje Novo Sarajevo, NVO Partnerstvo za javno zdravlje, Općom bolnicom prim. dr. Abdulah Nakaš i Gradskom upravom, koja provodi projakat “Sarajevo zdravi grad”, te kompanijom Novonordisk organizovao je niz promotivnih aktivnosti.

Tako je od 9 do 12 sati, članovima Centra, kao i ostalim zainteresovanim građanima Sarajeva u Centru za zdravo satrenje, profesionalni kuhar Nihad Mameledžija upriličio je demostraciju zdravog doručka, nakon čega je organizovana i press konferencija na kojoj su se prisutnim medijima obratili Svjetlana Fabijanč – Grbič ispred Gradske uprave grada Sarajeva, predstavnik Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler, Bakir Nakaš ispred Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš, te Sejdefa Bašić – Ćatić menadžerica Centra za zdravo starenje. “ U Federaciji BiH 2010. godine, ističe Željko Ler, predstavnik Zavoda za javno zdravstvo FBiH, registrirano je 50. 688 oboljelih od dijabetesa, dok ih je 2006. godine bilo je 44.168. Prošle godine, najviše oboljelih bilo je u dobnoj skupini od 19 do 64 godine (27.620) , a 65 i više (22.482). Zabrinjavajući je podatak da je 2010. godine registrirano i 305 djece (od 7 do 14 godina) i 244 mladih u dobnoj skupini od 15 do 18 godina”, istakao je Željko Ler.

Nakon press konferencije, članovi Centra i prisutni građani u prostorijama Centra za zdravo starenje mogli su izmjeriti krvni pritisak, nivo šećera u krvi, kao i indeks tjelesne mase, te dobiti pokoji savjet i promotivni materijal od stručnih lica. U 12 sati organizovana je i šetnja od Centra za zdravo starenje do BBI Centra, gdje su se članovi pridružili ostalim građanima u akciji, koju je organizovalo Udruženje djece oboljele od dijabetesa Kantona Sarajevo, te kompanija Novonordisk.

About PJZ

Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje je dobrovoljna, društvena, multietnička, vanstranačka i neprofitabilna organizacija posvećena jačanju uloge civilnog društva u oblasti javnog zdravlja. Naš zadatak je da se putem naših članova, aktivnosti i suradnje sa drugima zalažemo za opće poboljšanje zdravlja.